Aandelen in Alzheimer

Het feit dat het aantal dementerenden alleen maar zal groeien en er tot op heden nog geen medicijn beschikbaar is, maakt de Alzheimer-markt ontzettend interessant voor verschillende biotechbedrijven die medicijnen ontwikkelen. Zij spelen hier dan ook handig op in.

In 2009 werd door het World Alzheimer Report geschat dat er op dat moment 36 miljoen mensen met dementie rondliepen. Dit zou rond 2050 opgelopen zijn tot ongeveer 115 miljoen mensen. Deze schatting uit 2009 is in 2013 aangepast, studies uit Oost-Azië en Afrika toonden aan dat de ziekte in deze gebieden onderschat werd. In 2050 zullen er, volgens deze nieuwe schatting, rond de 135 miljoen mensen met dementie rondlopen. Een verschil van zo’n 17%!

Schermafbeelding 2014-11-01 om 13.23.55

Konrad Glund, topman van Probiodrug uit Duitsland, stelt dat vanwege het uitblijven van een genezend medicijn de markt juist uitermate interessant is. Probiodrug is een bedrijf dat marktleider wil worden op het gebied van Alzheimerbestrijding. Op dit moment zijn er al enkele grote bedrijven op de markt actief die onder andere symptoom bestrijdende medicijnen leveren (zie Zoektocht naar het Wondermiddel op deze blog). Ook zijn er bedrijven die ‘next-generation drugs’ produceren. Deze medicijnen blokkeren een proces in de hersenen dat geassocieerd wordt met Alzheimer. Probiodrug behoort tot de laatstgenoemde groep.

Probiodrug is een samenwerking aangegaan met VUmc. Zij doen op dit moment onderzoek naar de invloed van een bepaald giftig eiwit op de achteruitgang van de cognitie. Het verrichte werk kan leiden tot een vroegere identificatie van de ziekte waardoor er, voordat er onomkeerbare schade is aangericht, begonnen kan worden met de behandeling. In 2016 worden de onderzoeksresultaten verwacht over hun medicijn PQ912, wat in hun ogen over de meeste potentie beschikt.

In september dit jaar heeft Probiodrug haar aandelen geïntroduceerd op het Amsterdamse Damrak. Dat Probiodrug zich in Amsterdam nestelt is geen toeval. Zoals vermeld heeft het een tot nu toe vruchtbare samenwerking met VUmc. Ook is beursmaatschappij Euronext voor wetenschappelijke projecten een uitstekende springplank. Het uitgeven van aandelen onder biotechbedrijven is een populaire ontwikkeling. Het helpt deze bedrijven namelijk aan geld om hun onderzoeken mee te financieren. Gezien de grootte van de markt en het toekomstbeeld van een voortdurende groei van deze markt is er veel profijt uit te halen. Er wordt hier en daar ook gerept van een ‘biotechkoorts’. Bedrijven over heel de wereld gaan openbaar om geld te verdienen.

Het grote gevaar van aandelen in een biotechbedrijf is dat een succesvolle ontwikkeling van een medicijn tot nu toe nog niet gelukt is. Voor beleggers is dit feit de grootste valkuil. Een krimpende markt zal dan volgens verschillende statistiekbedrijven in de lijn der verwachting liggen. Hoe het precies zal gaan lopen is pure speculatie. Wat wel vastligt is dat de enorme toename van dementie patiënten in combinatie met het uitblijven van een werkend medicijn een gat in de markt blijft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s